Vantar med stjärnor

Garn: Marks och Kattens Superwash i blått och vitt. Ett nystan av vardera färg.

Strumpstickor nr 2,5 mm och 3 mm för en liten damvante. Den som vill att vanten ska bli lite större stickar med 3 mm och 3,5 mm.

Lägg upp 56 maskor med stickor 2,5 mm eller 3 mm. Fördela maskorna på fyra stickor, se till att uppläggningsvarvet inte är vridet och sticka runt med en avig och en rät maska. Sticka resår i 7 cm.

Byt till stickor 3 mm eller 3,5 och sticka fyra varv med bottenfärgen. Därefter stickas mönster enligt diagrammet. Efter 29 varv markeras för tummen. Sticka 1 maska på första stickan, sticka därefter 12 maskor med en avvikande tråd. Flytta tillbaka de 12 maskorna och sticka mönster som om ingenting hade hänt. Fortsätt enligt diagrammet och avmaska i toppen på vanten på varje varv så som diagrammet visar. Mellan minskningarna stickas en maska orörd av minskningar. Avsluta minskningarna genom att dra igenom garnet genom de återstående maskorna, drag till och fäst trådarna.

På vante nummer två markeras för tummen innanför sista maskan på andra stickan. Då får man en vänster och en högervante.

Tummen: Tag bort den avvikande tråden och sätt maskorna på två stickor, plocka upp ett par maskor extra i ändarna av tumhålet. Tummen har 24 maskor och man kan plocka upp en eller två maskor i kortändarna av hålet så att tummen stickas över 26 eller 28 maskor. Sticka tummen i 15 - 17 varv beroende på hur lång tumme som önskas. Sticka mönstret på tummen så att det stämmer med mönstret på vanten, detta går bara att göra på tummens framsida, på tummens insida får mönstret avslutas lite tvärt. När avmaskningarna ska göras sticka endast med bottenfärgen. Sticka ihop två maskor, sticka en, hela varvet runt. Sticka ett varv utan minskningar. Sticka ihop maskorna två och två. Drag igenom garnet genom de återstående maskorna och fäst. Diagrammet finns separat.

©BarbroWilhelmsson