Ekorrevante

Ursprungligen gjordes vanten i Bergå filtgarn 6/2 och med stickor nr 1 ¾. Nu kan man välja ett garn med masktäthet 40 m = 10 cm slätstickning och stickor nr 2 mm.

 

Mudden: (Om man vill kan man byta ut den stela mudden mot en resårstickad i önskad längd, lägg då upp ett jämnt antal maskor i stället.)

Lägg upp 79 m med bfg och sticka 1 rätt varv. Sticka därefter första m rätt med mfg. Lägg bfg på utsidan arbetet och sticka andra m avigt. Dessa båda m upprepas tills mudden är 4 cm. Man har alltså mfg på insidan arbetet och stickar denna rät samt bfg på utsidan arb och stickar denna m avig. Detta är en form av tvåändsstickning. Eftersom antalet m är udda blir det efter ett mönstervarv automatiskt så att mfg stickas på bottenfärg och tvärtom. Avsluta mudden med att sticka två räta varv i bfg. Därefter stickas namn in på framsidan och årtal på baksidan av vanten.

Sticka sedan efter diagrammet tills du kommer till tummen. Sätt de markerade 20 m på en nål och lägg upp 20 nya maskor. Fortsätt följa diagrammet. När det förekommer mer än 4 maskor i samma färg efter varandra korsar man garnet på avigsidan så att det inte blir för långa trådar som löper på insidan av vanten.

Avsluta med att dra tråden igenom de sista 15 m och fäst trådarna.

Tag upp 20 m på tummens baksida och sticka enl diagrammet.

 

Sticka andra vanten spegelvänd.